Pozvánka na workshop – AED v službe hasičov

Občianske združenie HASAM Vás srdečne pozýva zúčastniť sa workshopu „AED v službe hasičov“, ktorý sa bude konať 20.05.2023 v Prešove. Vzdelávacie podujatie je určené členom dobrovoľných hasičských zborov, ale i starostom a zamestnancom obecných úradov.

Či už vo výbave vašej DHZ máte AED alebo o jeho zadovážení ešte len uvažujete, vzdelávanie je určené pre Vás! Súčasťou programu budú interaktívne prednášky, ale aj praktické situácie súvisiace s poskytnutím prvej pomoci, použitím AED ale aj prekonaním strachu z poskytnutia pomoci. Programom účastníkov budú sprevádzať profesionálni záchranári, zástupca výrobcu AED i psychológ. Po absolvovaní workshopu dostanú účastníci okrem potvrdenia o absolvovaní najmä neoceniteľné praktické skúsenosti využitia AED.

 

Prečo takéto vzdelávanie?

V poslednom období vnímame, že už je prístroj AED dostupný na mnohých miestach avšak stretávame sa aj s tým, že ľudia sa ich boja použiť bez predchádzajúcej skúsenosti. Automatický externý defibrilátor (AED) pre poskytovanie prvej pomoci pri náhlom zastavení krvného obehu spojeného so zástavou dýchania, poskytuje človeku, ktorému sa zastavil krvný obeh dvakrát vyššiu šancu prežitie, ako bez jeho použitia. Každá minúta, kedy je „odložená“ KPR znižuje šancu na prežitie o 10%. Práve my, dobrovoľní hasiči, dokážeme byť veľmi rýchlou a účelnou pomocou profesionálnym záchranárom a sme schopní poskytnúť pomoc oveľa rýchlejšie a tým aj efektívnejšie. Uvedomujeme si, že aj keď AED je plne automatický a dokáže ho použiť ktokoľvek, bez predchádzajúcej skúsenosti „na nečisto“ je to náročné a nie každý má na to odvahu. Preto chceme poskytnúť priestor na získanie skúsenosti s praktickým použitím AED a tým posilniť ochotu hasičov pokúsiť sa zachrániť život aj týmto spôsobom. Môžeme si jeho použitie 100x pozrieť na videu, keď však budeme podobnej situácii vystavení, nemusíme si na postup spomenúť. Keď si tieto schopnosti a zručnosti vyskúšame „na vlastnej koži“ uchovávame si ich v tzv. pohybovej pamäti. Častokrát, keď sme následne vystavení takejto situácii „na ostro“ nie sme schopní popísať, ako to robíme, telo pracuje samo, pretože si postup pamätá. Pohybové spomienky sú veľmi odolné voči zabúdaniu a sú trváce aj voči poškodeniam mozgu.

 

Pre koho je vzdelávanie určené?
Vzdelávanie je určené pre všetkých, ktorí si chcú použitie AED vyskúšať. Či už to sú členovia DHZO alebo DHZ, zamestnanci obecných úradov či denných stacionárov v obciach.

 

Čo je potrebné pre účasť?
Vzdelávanie sa uskutoční v sobotu 20.05.2023 v čase od 9:00-13:30 v Prešove. Na vzdelávanie je potrebné sa prihlásiť do 10.05.2023 prostredníctvom prihlasovacieho formulára. Pozor, kapacita vzdelávania je vzhľadom na jeho praktický charakter obmedzená. Poplatok za vzdelávanie je 8 €/osoba.

Ak len jeden zúčastnený dobrovoľník získa odvahu použiť AED ak to bude nutné a zachráni tým niekomu život, je to neoceniteľné pre celú spoločnosť.

Ing. Andrea Mlynárová
predseda oz HASAM